Wikipedia

Výsledky hledání

PAMPELIŠKA - ÚČINKY

 


Léčivé účinky pampelišky

  • Posilňuje funkci jater, ledvin a žlučníku.
  • Pomáhá se žlučovými kameny.
  • Účinkuje jako diuretikum.
  • Stimuluje látkovou výměnu.
  • Zlepšuje chuť k jídlu.
  • Blahodárně působí na správné zažívání.
  • Používá se i při cukrovce (list pampelišky).
  • Prokazuje účinky i při léčbě artrózy a dny.

O pampelišce lékařské

Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale) je odolná vytrvalá rostlina, která se nejvíce vyskytuje v mírném pásu Evropy a Asie. Nejčastěji ji najdeme na travnatých místech jako jsou louky, meze nebo zahrady.

Mnozí z vás ji znají jako všudypřítomný plevel na zahrádce, jehož kořen se při pokusu o vytažení většinou přetrhne a rostlina brzy vyroste znovu.



Používá se především kořen pampelišky, vhodná je však i nať nebo list. Kořeny se sbírají na podzim, kdy začíná usychat listová růžice. Kořeny sušíme do té doby, dokud při přelomení nepřestane vytékat mléčná šťáva. Tato lepivá tekutina obsahuje hlavní léčivé látky jako jsou hořčina taraxacin, inulin, cukry a bílkoviny.

Pampeliška nepatří mezi vonné byliny, má mírně nahořklou chuť. Díky tomu se nevyužívá jen v léčitelství, ale své místo má i v našem jídelníčku. Z mladých listů – zvlášť bohatých na vitamin C – se připravuje zdravý salát.




Žádné komentáře:

Okomentovat